Vinyasa flow (tok, kretanje)

Podelite:

Vinyasa povezuje položaje u neprekinut tok. Položaji iz “Pozdrava Suncu”, formiraju osnovu koja se neprekidno ponavlja. Pojedini položaji se, onda dodaju u osnovnu formu da bi se formirala raznovrsnost unutar toka. Tako da su neke asane postale obavezne u svakoj vinyasa seriji. Vinyasa sekvenca sadrži “obavezne” položaje i oni čine “bazu” koju ponavljamo. Suština ove prakse je spajanje daha i pokreta.

Vinyasa deluje na telo na mnogim nivoima. To je aerobni stil joge, koji proizvodi toplotu mišićnog metabolizma. Površinski krvni sudovi se šire oslobađajući toplotu. Na taj način, znojenjem se održava normalna telesna temperatura, proizvodi se zdrava toplota kože i oslobađaju se toksini. Pošto se možemo veoma znojiti u toku prakse, pije se tečnost da bi se održala hidratacija.

Ponavljajuća priroda vinyase zagreva zglobove kroz sve veće povećanje opsega pokreta, poboljšavajući cirkulaciju sinovijalnog fluida i obezbeđujući hranljive materije zglobnoj hrskavici. Radeći mišići ubrzavaju metabolizam, uzrokujući porast telesne temperature, koja izaziva gipkost u ligamentima i tetivama. Naizmeničnim kontrakcijama i istezanjima mišića za vreme vinyase, kompresovanjem i širenjem vena, povećava se protok krvi. Srčani pritisak se, takođe, povećava. Ritmične kontrakcije i opuštanja dijafragme za vrame disanja, masiraju abdominalne organe i boboljšavaju njihovu f-ju. Uđaji disanje, takođe, proizvodi rezonantan zvuk, koji odjekuje psihičkim telom, povezujući ga sa univerzalnim vibracionim energijama.

Dozvolite da vaš dah bude pozadinski zvuk u toku vežbanja, kao zvuk talasa na obali, koji se umiljavaju stenama. Disanje će na ovaj način izazvati sopstvenu ritmičnu vibraciju. Kombinacija disanja i mišićnog rada formira rezonancu koja se prenosi u vaš svakodnevni život.

Vinyasa tok se može upotrebiti za podizanje toplote tela i u drugim modelima vežbanja, ili se može otelotvoriti kroz sopstvenu praksu. Razmišljajte o vinyasi kao o višeslojnom sistemu, koji kombinuje disanje, mišićnu aktivnost i ritmički pokret. Spontani prelazak iz jednog položaja u drugi i postupno usavršavanje svake ponovljene serije. Započinje se, podizanjem mišićne toplote osnovnih pokretača glavnih zglobova. To su mišići koji formiraju glavnu formu položaja. Na primer, u asani “Pas gleda dole”, počinje se angažovanjem kvadricepsa da bi ispravili kolena i tricepsa da bi ispravili ruke u laktovima. Ovo istezanje mišića antagonista, uključuje hamstrings i biceps. Svesno kontahovanje glavnih pokretača zglobova, ima dodatni psihološki efekat – opuštanja njihovih antagonista kroz recipročnu inhibiciju. Kako vežbanje napreduje, uključuju se i drugi mišići da bi usavršili položaj.

(knjiga: vinyasa flow and standing poses)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *