Yin Joga: zašto je ona nešto više od samog istezanja

Podelite:

Yin Joga je postala sve popularnija u poslednje vreme. Svi mi možemo imati benefite od usporavanja našeg življenja i pronalaženju vremena za dublju, sporiju praksu. Ovde ćemo razmotriti fiziološke i duhovne aspekte praktikovanja Yin Joge, i proći kroz neke razloge za i protiv.

Yin i Yang

Po kinskom tumačenju i filozofiji:

  • Yin implicira na hladnoću, mesec, ženski princip, mekoću, tamu.
  • Yang implicira na toplotu/vrućinu, sunce, muški princip, jačinu, svetlost.

 

Yin joga je nešto više od samog istezanja

Suprotno široko rasprostranjenom verovanju, postoji veoma malo istezanja u 75 – 90 minutnom Yin Joga času. U kompletnom  Vodiču Yin Joge od Bernija Klarka (Bernie Clark), Berni objašnjava razliku između istezanja i stresiranja. Stres se javlja kada mi vršimo napon/tenziju na naša vezivna tkiva, a istezanjem izdužujemo tkiva, koje je rezultat stresa.

Stres je vitalni element u održavanju i pospešivanju zdravlja. Na primer, jedan od efektivnih načina da stimulišemo gustinu kostiju je vežbanje. Kroz prikladan napor  koji možemo podneti vežbanjem, kao što je npr.  hodanje uz stepenice ili dizanje tegova, kosti prirodno troše kalcijum zbog tog napora. Prirodnim procesom homeostaze, telo detektuje potrošnju kalcijuma i povećava njegovo usvajanje preko naše ishrane. Na sličan način naša tkiva, odgovarajućom količinom stresa, praćenog odmorom, vremenom postaju jača. Odmor je ključ praktikovanja Yin Joge.

Intervali odmora između položaja, omogućavaju da se tkiva oporave i shodno tome manje će biti sklona preteranom zamoru ili povredama. To je na neki način slično dizanju tegova u pogledu opterećenja i intervala odmora. Dakle, u Yin Jogi mi ne istežemo tkiva, već ih izlažemo naporu/pritisku, i onda ostavljamo dovoljno vremena da se ona oporave i obnove. Primenjujući sasvim dovoljan pritisak u datim oblastima tela, možemo stimulisti dugoročne promene.

Mogli bismo se zapitati šta se tačno dešava sa našim tkivima?!

Učeći koja su nam tkiva važna u Yin Jogi je osnova u sprečavanju od povreda. Naša tela se sastoje od mišića i vezivnih tkiva, koja mogu obuhvatati ligamente, tetive, kosti, zglobove i fascije. Mišići su u suštini elastični, zagrevaju se pri vežbanju. Oni reaguju dobro na ponavljajuće i ritmične pokrete, jer njihova elastična priroda omogućava mišićnim vlaknima izduživanje, kada se na njima primenjuje odgovarajuće istezanje. Suprotno, vezivna tkiva obično ostaju hladna tokom vežbanja, ne izdužuju se mnogo, zbog elementa plastičnosti. Tako da možemo predstaviti mišiće kao yang tkiva, a vezivna tkiva kao yin.

Kao što je Clark naveo u primeru u svojoj knjizi, zamislite da stalno savijate/krivite svoju kreditnu karticu, pukla bi veoma brzo. Naši ligamenti/tetive su ta kreditna kartica. Mi ne smemo primenjivati snažne pokrete na njima. Bolje je da zadržavamo položaj duže vreme i da dozvolimo gravitiaciji da polako deluje, to je način da dopremo do dubljih yin tkiva. Praktičari bi trebalo da se uzdrže od aktivnog angažovanja mišića, jer u tom slučaju krutost oko zglobova može otežati da se dopre do tetiva/ligamenata.

Kretnja izvan fizičke oblasti

Prema Klarku, kada praktikujemo yin princip, postoje samo dva razloga zašto se praktikanti trebaju pomerati.

  1. Ako on/ona oseća bol.
  2. Prostor koji je oformljen u okviru yin tkiva navodi praktikanta da ga produbi (uđe dublje u položaj).

Ako se ne javi ništa od ovoga navedenog, treba i dalje ostati u položaju. Dakle, svi yin položaji su u stvari meditativni položaji.

Srećna beba (položaj), ostati u njemu duži vremenski period!

Jednom kada sat počne da otkucava, 5 min položaja “srećne bebe” može delovati blaženo, ali ako su kukovi kruti, beba neće biti baš tako srećna. Kada je položaj izazovan, praktikant treba da oseti posebnu korist meditativnog aspekta. Da bi se prevladale nelagodnosti, može se aktivirati meko Uđaji disanje, ili tiho skandiranje “So-ham”, uobičajene meditativne tehnike.

Otkrivanje ispravne meditativne opcije, može pomoći praktikantu da ublaži položaj, pronađe dublju opuštenost unutar tela i zakorači u prostor duševnog spokojstva.

Fleksibilni ili ne, Yin Joga nije laka

Fleksibilnijim praktičarima fizički aspekt yina može biti relativno ne izazovan. Međutim, njima čak može biti i teže da se fokusiraju u položaju, jer u položajima neće osećati fizičku nelagodnost. Um može početi da luta milion milja daleko, radije nego da ostane fokusiran na sadašnjost. Bez meditativnog efekta, ne možemo doživeti potpunu blagodet i benefite Yin Joge.

Oni koji su veoma aktivni, mogu, takođe, pronaći izazov u Yin Jogi, ili čak i agoniju. Osobe sa puno yang energije stalno žele pokret, postignuće i pobeđivanje. To nam je poznato kao “tip ličnosti”, ali ovo su ljudi kojima je Yin Joga najviše potrebna.

Dobro poznata kineska poslovica glasi: “kada stvari postanu ekstremne, razviće se u suprotnom smeru”.

Osoba koja je previše angažovana, može oslabiti svoj imuni sistem i postati sklona bolestima tokom vremena. Ako smo bili na power vinyasa časovima, telo bi se moglo previše pretovariti pranom (ili chi energijom) i skusićemo nemir ili poteškoću da zaspimo. Yin joga usporava previše aktivan um i kultiviše svesnost.

Kada ne praktikujemo yin

Yin joga je generalno dobra za sve uzraste kada se praktikuje sabrano. Takođe je bezbedno da se praktikuje u trudnoći. Ali, uvek je dobro konsultovati se prvo sa doktorom. U toku trudnoće, hormon po imenu relaksin se proizvodi kod trudnice. To dovodi do povećanja pokretljivosti unutar zglobova i pomaže kod porođaja. Tada je preporučljivo kraće zadržavanje u položajima i veći fokus treba da bude na meditaciji i na disanju.

Treba se, takođe, uzdržati od praktikovanja yin joge ako smo duže vreme bili pasivni. Ako se nismo pomerali sa kauča nedeljama, prvo treba da se aktiviramo na neki drugi način.

Sedam jednostavnih yin joga pravila

  1. Pronaći mesto sa što manje buke. Miran prostor pospešuje mirnoću uma.
  2. Tišina. Skloniti telefon, kompijuter, televizor, decu, muža i psa. Pustiti neku meditativnu muziku i uživati u mirnoći.
  3. Obući udobnu odeću. Ponekad možemo obući i čarape, kao i šal za meditaciju.
  4. Bez mirisa. Parfem “Christian Dior” ostavimo za izlazak. Mirisi mogu remetiti um (i druge oko nas, ako smo na času u grupi).
  5. Počnite umereno. Početnici zadržavaju položaj 1-2 min. Postepeno se napreduje do konačnih 5 min.
  6. Koristite rekvizite! Imajte spremne jastuke, ćebad, blokove i trake. Pronalaženje udobne pozicije je veoma korisno, kako bi se umanjilo minimalno pokretanje.

Yin joga je nešto mnogo, mnogo više od samo fizičkog položaja. Mi umirujemo naš nervni sistem, generalno imamo bolju koncentraciju, osećamo se blaženo tokom vremena. Dobro je balansirati yin praksu, sa yang praksom. Preporučio bih najmanje jedan yin joga čas nedeljno.

(text preuzet sa sajta yoganonymous.com; text prevela Ivana Đ.)

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *