“Healthy Yoga” koncept

Podelite:

Healthy yoga integriše više različitih stilova joge (hatha – vinyasa – flow – yin yoga). To je sistem rada koji obuhvata veoma korisne i izbalansirane asane (položaje tela), kako bi se postigli najblagotvorniji efekti, odnosno uspostavio zdrav energetski tok unutar tela. Nastao je iz dugogodišnjeg bavljenja jogom i radom na telu i saznanjem da nisu svi joga položaji dobri za svakoga, i da se asane neminovno moraju menjati i prilagođavati trenutnim mentalno-emotivnim i fizičkim stanjem pojedinca.

U zavisnosti od građe tela, nivoa snage i fleksibilnosti, odabiraju se položaji koji će balansirati celokupan sistem.

Dinamika i intenzitet položaja uvek će zavisiti od trenutnih mogućnosti tela. Ulazak u položaj se ne forsira i ne teži se BRZOM postizanju fleksibilnosti i snage.

Sama forma (asana) ima svoj statički kvalitet – udobno i stabilno se nameštamo u njoj i posmatramo dešavanja na nivou fizičkog tela, odnosno fiziološko-anatomskom, pokušavajući da sve to razumemo i integrišemo sa dahom i umom. To se može nazvati “yin principom”, ali to ne mora biti pravilo, jer i u statici, može da postoji dinamika – yang princip i obrnuto.

Dinamički kvalitet proisitiče iz statičkog i kada se spoji više različitih asana u jedan talasasti niz, to se naziva “flow” ili “vinyasa”. Prelazak na taj nivo bi podrazumevao da su se savladali osnovni elementi statike i da nam kordinacija dozvoljava spontanu i fluidnu promenu položaja tela.

Yoga se ne treba zadivljeno posmatrati na fotografijama i nije potrebno težiti akrobatskim postignućima. Suština je uvek u razumevanju i pravilnosti položaja i radu sa telom tokom dužeg vremenskog perioda, kako bi telo ostalo zdravo, vitalno i lepo.

(Ivana Đikić)

healthy-joga-healthy-yoga-flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *