Kodeks asana (joga položaja)

Podelite:

Svaki joga položaj ima jedinstvenu formu i f-ju. Mišići koji se angažuju u jednom položaju, mogu se istezati u drugom i obrnuto. Zbog svega ovoga treba imati mapu puta – kako stići do odgovarajućeg položaja. Najbolja mogućnost je, ipak, kreiranje sopstvene mape puta. Instruktor koji vas vodi vam pokazuje put, odnosno kako se stiže i dostiže određena forma (asana).

Postoji pet elemenata svake asane. To su: pozicija zglobova, mišiči koji se angažuju da bi se izvela pozicija, mišići koji se istežu, disanje i bande. Razumevanje položaja zglobova vam omogućava da locirate mišiće koji izvode položaj – aktiviranjem najvažnijih pokretača kako bi se poza izgradila i njihovo usaglašavanje sa sinergistima. Kada jednom osetite najvažnije pokretače, moći ćete da otkrijete i mišiće koji se istežu. Primenjivanjem psiholoških tehnika ovi mišići se produžavaju, stvara se fleksibilnost, a položaj se produbljuje.

Onda dolazi dah. Praktično u svakom položaju mi imamo dobrobiti od širenja grudnog koša. Kombinovanjem dodatnih mišića u toku disanja i aktiviranjem dijafragme povećava se volumen toraksa. Ovo povećava oksidaciju krvi i otklanja energetske blokade suptilnog tela.

Bande su završni proces. Koaktivacijom mišićnih grupa, koje proizvode zglobne pozicije, vi ćete aktivirati bande širom tela. Onda se uključuju bande kora. Ovo omogućava stabilnost položaja i pojačava se osećaj asane u umu.

Asana joga kodeks predstavlja pet načina i uči nas kako da otkrijemo ove elemente i dekodiramo neku pozu. Sledi vodič kako formirati mapu puta, kombinacijom nauke i joge.

Kodeks joga asana:

  1. Definisati poziciju zglobova u jogi;
  2. Osetiti najvažnije mišiće pokretače, koji aktiviraju zglobove, da bi se aktivirao položaj; vrši se kontrakcija ovih mišića kako bi se poravnao i stabilizovao položaj;
  3. Otkriti antagoniste mišića pokretača;
  4. Raširiti – otvoriti grudni koš;
  5. Aktivirati bande;

 

(bandhayoga)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *