Sedeti uspravno i otvoriti grudni koš u Sukhasani

Podelite:

Postepeno srozavanje leđa i povijanje ramena je uobičajena pojava u sukhasani, naročito kod onih koji su novi u jogi. Faktori koji doprinose ovome uključuju umor, deprimirano mentalno stanje i tenzija mišićnih grupa. Mnogi joga položaji su i formirani tako da spreče ove faktore, a sukhasana je jedna od njih. Sedeti uspravno u položaju sa udobno prekrštenim nogama pomaže da se kičmeni stub ispravi, tako da tela pršljenova i diskovi drže torzo, a širenje grudnog koša poboljšava disanje. Vežbanjem bi to trebalo da postane udoban i lak položaj koji oslikava centralni nervni sistem – primer je veza um/telo u jogi.

healthy-joga-sukhasani-1
healthy-joga-sukhasani-2

Uputstva…

Namestiti ruke sa dlanovima okrenutim prema kolenima u ćin mudri. Dok održavate dlanove na kolenima, pokušajte da povučete laktove nazad ka torzou. Ovo angažuje mišić latisimus dorsi. Ruke su ograničene pokretom, tako da se dejstvo kontrakcije latisimusa prenosi na njegovu vezu sa središnjom linijom kičme. Rezultat toga je dobro poznat u kineziologiji kao “lančana veza” pokreta, pomoću koje se započinje mišićna aktivnost. Aktivacija lats na ovaj način izdužuje kičmu i otvara (širi) grudni koš. Ako imate tendenciju ka hiperekstenziji lumbalnog dela, onda angažujte abdominalne mišiće da se suprotstave tome. Obratite pažnju na efekat.

healthy-joga-sukhasani-3

Zbog naginjanja karlice ka nazad, treba sedeti na zadnjem delu sedalnih kostiju (ischial tuberosities). Deo lats potiče od vrha ilijačnog dela (iliac crest), pa se tako aktivaranjem ovih mišića  karlica naginje ka napred, dovodeći sedalne kosti više uspravno.

Ova tehnika se može primeniti na druge položaje. U tadasani, na primer, potpuno fiksirajte dlanove pored kukova i pokušate da ih povučete ka nazad. Primetite kako se širi grudni koš i leđa ispravljaju.

Anatomija

Latisimus dorsi se proteže od bodljikavih izraštaja torakalnih pršljenova 6-12, lumbalnih pršljenova 1-5 (torakalno-lumbalna fascia), rebara 9-12, supraspinus ligamenata i gornje trećine ilijuma. To je povezano i sa humerusom i fasciom ruke. Latisimus dorsi isteže, aduktuje i interno rotira rame (otvoren lančani pokret). To isteže kičmu i naginje karlicu ka napred (zatvoren lančani pokret) i to je, takođe, mišić koji učestvuje pri disanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *