STOPALA u životu i vežbanju

Podelite:

Stopala nas povezuju sa energijom zemlje (bilo bi poželjno da je tako👣).

Simbolično označavaju naš oslonac, našu bazu, naše temelje. Preko njih raspoređujemo težinu i oslonac čitavog tela i ona učestvuju u dinamici i ritmu našeg kretanja.

U telesno orjentisanoj psihoterapiji, ona služe za uzemljenje, jer kada nas okine jak emotivni naboj, sva naša energija uglavnom jurne na gore, misli i emocije nas obuzmu i gubi se fokus. Odatle, verovatno, i nastade izreka “izgubih tlo pod nogama”. Tada bi bilo dobro nekako se spuštati na dole, ka zemlji, ka stopalima, aktivirati ih, utiskivati i usmeravati pažnju na njih.
Takođe, od gibanja i ritma tela prilikom kretanja, pažljivi posmatrač bi mogao nazreti psiho-fizičko stanje individue.

U vežbanju – prilikom izvođenja stojećih joga položaja (i drugih), stopala su osnov, baza i mnogo je važno kako ćemo postaviti stopala – svaki položaj ima svoje pravilnosti.

Stabilnost i efikasnost samog položaja zavisiće, ponajviše, da li smo pravilno postavili stopala, da li smo dobro rasporedili težinu i da li ćemo aktivirati mišiće stopala.
Aktivacija mišića stopala služi da se rasterete skočni zglobovi, zglobovi kolena, karlice i kičme.
Aktivacija mišića stopala se tada udružuje (sarađuje) sa ostalim mišićima (listova, butina, karlice) i dolazi do pravilne aktivacije celog tela. Ako se njihova aktivacija zanemari, ceo položaj se urušava (stabilnost i snaga), noge postaju lelujave i gubi se smisao izvođenja.

Pa, hajde onda, za početak, da probamo da ih osvešćujemo, negujemo, aktiviramo i jačamo, da se barem ponekad malo zagledamo u njih. Možda i otkrijemo nešto o nama samima što se dugo skrivalo od nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *