Kako tretirati bol u leđima

Podelite:

Prvo pravilo

Neophodno je utvrditi da li je bol u leđima uzrokovan samo neaktivnošću fizičkog tela i velikom mentalno-emotivnom tenzijom, ili su u pitanju veće degenerativne promene i ozbiljnije povrede.

Drugo pravilo

Mišiće oko kičmenog stuba ne treba naprezati, već istezati, blago stimulisati i relaksirati. Tako posredno delujemo na rasterećivanje međupršljenskog prostora i stimulaciju kičmenog stuba.

Treće pravilo

Kičmu ne trba truskati, drmusati, praviti nagle i brze nesvesne pokrete, posebno ako je problem ozbiljnije prirode. Nagli i brzi pokreti, naročito sa opterećenjem pogoršavaju postojeće stanje.

Četvrto pravilo

Za zdravo stanje kičme potrebno je aktivirati čitavo telo, a ne samo mišiće oko kičme. Posebno su važni svi mišići oko karlice, sedalni, stomačni i mišići butina. Takođe je potrebno ublažiti mentalno-emotivni stres, jer on direkto utiče na grčenje mišića.

Peto pravilo

Svaki bol u leđima zahteva individualni pristup, kao i poseban način rada sa telom, jer smo svi različiti i kod svakog su različiti uzroci doveli do istog. Takođe je potrebno obratiti se stručnom licu, koji je upoznat sa problematikom ‘bola u leđima’.

Svi textovi su autorskog karaktera i nije dozvoljeno  kopirati i zloupotrebljavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *